Sebápolás

Sebápolás

Felületi sebek, horzsolások, kisebb vágási sebek kötözése

2015. október 05. - Sebápolás

A kicsi, felületes sebek, hámsérülések általában nem járnak erős vérzéssel, így könnyen megállapítható a seb nagysága. Kézmosás és fertőtlenítés után többféle megoldással zárhatjuk le a sebet. Fontos hangsúlyozni, hogy a sebet mindig steril eszközökkel (mull lap, mull pólya, kötésrögzítő, sebtapasz) lássuk el. Azt a mull lapot, amit korábban a seb fertőtlenítésénél és tisztításánál használtunk fel, azt dobjuk el, ne használjuk fel a seb kötözésénél. Azt a felületet, ami közvetlenül a sebre kerül ne fogdossuk össze, figyeljünk arra, hogy érintetlen, steril maradjon. A seb kötözése, lezárása azért fontos, hogy további kórokozók ne jussanak bele a sebbe, a vérkeringésbe, steril környezetben tudjon hámosodni, gyógyulni a seb.

Kötözés cserélésekor óvatosan távolítsuk el a mull lapot, sebtapaszt a sebből, ne sértsük fel a már gyógyult hámréteget. Ha úgy látjuk, hogy a sebbe beleragadt a kötszer, rövid ideig langyos víz alá tartva a sebet, segíthetjük a kötszer leoldódását. Amennyiben úgy látjuk a seb fertőtlenítése után, kössük be újra a sebet, a fent leírt módon.

A blogban leírtak nem helyettesítik az orvosi ellátást, amennyiben a seb állapota indokolja ajánlott felkeresni szakorvost, szakrendelőt.

 

www.mediqdirekt.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sebapolas.blog.hu/api/trackback/id/tr277892820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása